Tips voor Oud en NieuwOud en Nieuw is voor veel dieren een zeer stressvolle periode. Veel honden en katten zijn bang voor harde geluiden. Sommige dieren gaan door de stress hard blaffen of miauwen, kunnen huisraad gaan vernielen, sommige kruipen weg en verstoppen zich en enkele dieren verwonden zichzelf.

Er zijn een aantal maatregelen die u kunt treffen om stress bij uw huisdier zoveel mogelijk te verminderen:
 
  • Laat uw hond op de dag van Oud en Nieuw overdag extra lang uit (aangelijnd!), op een rustige locatie zodat het dier ’s avonds moe is.
  • Blijf zelf rustig. Troost of straf het dier niet, dit kan averechts uitwerken. Probeer het dier te negeren, als het dier angstig of bang gedrag laat zien. Gewoon er zijn en rustig tegen u aan laten zitten geeft uw dier ook steun, zonder dat u het angstgedrag bevestigd of verstrekt. U steunt uw dier ook door er simpelweg te zijn.
  • Een kauwbot of voerspeeltje (gevulde Kong® of snuffelkleed voor honden of gevulde Pipelino® voor katten) kan een fijne afleiding zijn.
  • Bij katten kan Feliway® gebruikt worden. Deze verdamper verspreidt een stof (feromonen) die de kat rustig maakt.
  • Bij honden zijn de Adaptil® tabletten, de Adaptil® halsband of de Adaptil® verdamper een optie. Honden kunnen beter ontspannen met deze producten. 
  • Bij extreem angstige dieren kan een gedragstherapeut u helpen. Via www.tinley.nl kunt u in contact komen met een goede gedragstherapeut.
  • Zorg op de dag van Oud en Nieuw voor een veilige plek waar het dier rustig kan liggen of wegkruipen. Katten vinden het prettig om bij onder een bed weg te kunnen kruipen. Honden kunt u op hun eigen vertrouwde plek of in de woonkamer houden met ramen en gordijnen dicht, het licht aan en de tv of radio aan.
  • Houdt katten de hele dag binnen en sluit het kattenluik af.
  • Bij vogels kunt u een doek over de kooi hangen. 
  • Zorg dat uw dier, als het in paniek raakt niet kan ontsnappen. Daarnaast is het belangrijk dat het dier gechipt en geregistreerd is, zodat snel de eigenaar opgespoord kan worden, als een dier zonder baasje gevonden wordt. U kunt controleren of de chip geregistreerd is op de site: www.ndg.nl
Voorheen werden nogal eens ‘vuurwerktabletten’ ingezet. Deze middelen verslappen de spieren van het dier en hebben een sederend (versuffend) effect. Onderzoek heeft aangetoond dat de angst bij deze dieren echter niet minder wordt. De dieren kunnen alleen minder goed reageren en lijken daarom rustig. De middelen maken dieren ook gevoeliger voor geluid. Allemaal zaken die we liever niet hebben. Daarnaast zijn deze medicijnen vaak belastend voor het hart en kunnen gevaarlijk zijn bij hart- en/ of epilepsiepatiënten. Dieren die deze tabletten gekregen hebben mogen niet alleen gelaten worden. Deze middelen worden zeer terughoudend en alleen na overleg voorgeschreven. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel andere mogelijkheden. Er zijn voedingssupplementen die dieren kunnen kalmeren en helpen  te ontspannen. Deze middelen hebben geen sederende effect en zijn veilig in gebruik. De dierenarts kan samen met bepalen welke medicatie voor uw dier het beste past.  

Er zijn dus volop mogelijkheden om ook de jaarwisseling voor uw huisdier goed te laten verlopen. Wilt u weten welke maatregelen voor uw huisdier het beste zijn, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Hopelijk een fijne en rustige jaarwisseling!!


 
  Dierenartsenpraktijk Bommelerwaard

Mezenweg 1
5321 JR  Hedel

Tel.: 073 - 599 4001

info@dapbommelerwaard.nl

Prijswijzigingen, type- en databasefouten voorbehouden.
Kvk-nummer: 30262583