Gezelschapsdieren >
Katten
De drachtige kat
Vaststellen van dracht
Bij poezen is er geen urine- of bloedtest om drachtigheid vast te stellen. Tussen de 19-27 dagen van de dracht kan de dierenarts proberen de vruchtblaasjes in de baarmoeder te voelen. Bij grote, zware en/of beweeglijke poezen kan dit wat lastig zijn. Vanaf dag 27 verstrijken de vruchtblaasjes en zijn de kittens pas weer te voelen vanaf dag 40. Vanaf 23 dagen kan er met behulp van echografie gekeken worden of de poes drachtig is. Vanaf 40 dagen dracht kan er ook een röntgenfoto gemaakt worden om te kijken of de poes drachtig is. Het aantal kittens is bij grotere nestjes vaak lastig met zekerheid vast te stellen.
De dracht
De draagtijd bij poezen is tussen de 59-67 dagen, gemiddeld 64 dagen. Het is verstandig de poes ongeveer 10 dagen voor de bevalling te ontwormen. Het is in de eerste 6 weken niet nodig de poes bij te voeren. Daarna kan men kittenbrokken als extra krachtvoer geven. Ook na de bevalling zal de poes extra energie nodig hebben om melk te produceren. Geef regelmatig kleine beetjes eten, gewoon voer of kittenbrokken. Het is verstandig een werpkist voor de poes te maken. Handig is een kist met opstaande randen, zodat de kittens er niet uitkunnen, maar de moeder wel. Verder is het handig een aantal zaken in klaar te hebben liggen: handdoeken, warmtelamp/kruik, stevig garen, 85% alcohol, telefoonnummer dierenarts: 073-5994001 (ook voor spoed of ’s avonds of in het weekend!)
Verschijnselen naderende bevalling
Ruim voor de bevalling zal de buikomvang van de poes toenemen. Vanaf 3,5-4 weken dracht kunnen de tepels gaan zwellen en worden roder van kleur. De melkklierpakketten kunnen gaan opzetten. De poes kan wat taai, helder soms melkachtig slijm verliezen, de ontsluiting moet dan binnen 24-48 uur plaatsvinden. Sommige poezen hebben een typische lokroep vooraf aan de bevalling.
De bevalling
Als de poes vruchtwater (groene of bloederige uitvloeiing) verliest volgt meestal binnen enkele uren het eerste kitten. Vaak gaan poezen hyperventileren wanneer de uitdrijving nadert. Als de poes aan het persen is met duidelijke buikpers (u ziet dan duidelijke samentrekkingen van de buikspieren), dan moet het eerste kitten na 45 min. geboren zijn. De tijd tussen de kittens is gem. 45-60 min. De poes kan zelfs even gaan slapen tussen twee kittens door. De buikpers mag bij iedere volgend kitten niet langer dan 30 min. duren. Kop- en stuitliggingen zijn beide normaal bij de poes.
Na de bevalling
Na de geboorte van het eerste kitten kunnen onervaren poezen in paniek raken. Rust tijdens de bevalling is dus heel belangrijk! De moederpoes likt het kitten direct na de geboorte. Hierdoor breken de vliezen en wordt de ademhaling gestimuleerd. Mochten de vliezen niet door de moeder verwijderd worden, dan is het zaak dit zo snel mogelijk te doen. Vooral kort-snuitige katten (zoals bijv. Perzen) hebben nogal eens moeite met het verwijderen van de vliezen. Wanneer de ademhaling van het kitten niet goed opgang komt, kunt u helpen door het slijm uit het bekje te halen en het kitten droog te wrijven. De navelstreng scheurt meestal spontaan op de goede plaats. Als de navelstreng blijft bloeden, kan deze afgebonden worden met stevig garen, ontsmet met spiritus op min. 1 cm afstand van de buikwand. Pasgeboren kittens gaan direct opzoek naar de tepels en gaan drinken. Daarmee stimuleren ze de voortgang van de bevalling. Bij ieder kitten hoort een nageboorte. De nageboorten worden vaak tussen de kittens door uitgedreven. Laat de poes deze niet (allemaal) opeten, ze kan er van gaan braken of diarree van krijgen. Noteer de geboorte gewichten van de kittens en merk ze. Dat kan bijv. door het omdoen van een wollen draadje of een beetje nagellak. D.m.v. een kruik of een warmte lamp kunt u ervoor zorgen dat de pups goed op temperatuur blijven. Vaak zal de poes nog enkele dagen blijven vloeien. Gedurende de eerste 3 dagen is de uitvloeiing roodbruin of groenig. Dit is normaal. Later verandert de kleur naar roze of helder slijmerig. Meestal stopt dit na ongeveer 10 dagen. Als de poes langer vloeit dan 10 dagen of als de uitvloeiing anders van kleur is, laat dan de dierenarts uw poes controleren. Tijdens het zogen kan de krolsheid van de poes uitblijven. Het komt echter regelmatig voor dat de poes na 1 week weer krols is en dus ook weer drachtig kan worden! Vanaf 6 weken na de bevalling kunnen wij uw poes steriliseren.
De kittens
Als de kittens rustig zijn, dan slapen ze, eten ze en groeien ze. Bij onrust (piepen en zoeken) is er meestal iets niet in orde, ze hebben honger, zijn te koud of te warm of zijn ziek. Laat de dierenarts de kittens dan controleren. Kittens moeten elke dag toenemen in gewicht. Na 10 dagen gaan de oogjes open en is het geboortegewicht meestal verdubbeld. Na drie weken kunt u geweekte kittenbrokjes gaan bijvoeren.
Op een leeftijd van 4 en 6 weken moeten de kittens ontwormd worden. Via de moedermelk worden de kittens besmet met spoelwormen. Ook als de poes ontwormd is, maar dan is de infectie vaak wel minder ernstig. Bij jonge kittens wordt voor deze eerste ontworming vaak een ontwormingspasta gebruikt die netjes naar gewicht kan worden toegediend.
Op 9 en 12 weken staan de vaccinaties op het programma. De dierenarts kijkt de kittens helemaal na en let extra op evt. aangeboren afwijkingen. Ook kunnen de kittens nu evt. gechipt worden.
Wij raden aan de kittens pas met 7-8 weken leeftijd naar de nieuwe eigenaar te laten gaan. U kunt de kittens geleidelijk wat laten wennen aan de komende verandering door de kittens vanaf 6 weken af en toe bij de poes weg te halen. Geef de nieuwe eigenaar voor enkele dagen van uw voer mee. De kittens kunnen dan geleidelijk aan evt. ander voer wennen bij de nieuwe eigenaar. Ook een lap stof met nestgeur kan de overgang wat minder stressvol maken.
Waneer bellen?
- wanneer de poes langer dan 30 min. perst met buikpers zonder vordering (45 min. bij eerste kitten)
- wanneer de poes 1,5-2 uur zwak perst zonder vordering
- wanneer de poes 2-3 uur niet meer perst terwijl er nog pups in baarmoeder zitten
- wanneer de poes ziek is (braken en diarree zijn ‘normaal’ rond de bevalling)
- wanneer de poes afwijkend gekleurde uitvloeiing heeft of veel bloed uit vulva verliest
- wanneer de poes 2 dagen ‘over tijd’ is
- wanneer de kittens onrustig zijn en/of niet groeien
Als u nog vragen heeft kunt u ons gerust bellen: 073-5994001
|