Huisdier mee op vakantie in Europa?Tegenwoordig gaan steeds meer honden en katten mee als de baas op vakantie gaat. Gaan de dieren mee naar het buitenland (binnen de Europese Unie) dan moeten er een aantal zaken verplicht op orde zijn.
Het dier moet een paspoort hebben volgens Europees model. Daarnaast moet het dier geïdentificeerd zijn door middel van een geregistreerde chip. Dieren geboren voor 3 juli 2011 mogen nog een goed leesbare tatoeage hebben of een chip.  Als laatste moet het dier gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (=Rabiës). De vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden of binnen 3 jaar herhaald zijn. De vaccinatie moet in het paspoort vermeldt staan.
Meer informatie over reizen naar het buitenland vind u hier: reizen naar het buitenland.

Bepaalde Europese landen kennen naast deze drie verplichtingen nog strengere regels. Er kan een bloedtest op antistoffen tegen hondsdolheid verplicht zijn, een teken- en vlooienbehandeling gegeven door een dierenarts kort voor vertrek verplicht zijn of er is een verbod op bepaalde rassen. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn honden die geen erkende stamboom hebben en qua lichaamsbouw lijken op de rassen Staffordshire Terriër, American Staffordshire Terriër (= ‘Pitt bulls’), Mastiff of Tosa verboden. In Duitsland moeten honden zwaarder dan 20 kg of met een schofthoogte hoger dan 40 cm altijd zijn aangelijnd en men moet een muilkorf bij zich hebben.
Ook hebben de verschillende landen andere regels bij dieren jonger dan 3 maanden oud. Deze dieren kunnen nog niet gevaccineerd worden tegen hondsdolheid en mogen sommige landen niet in.
Op de site van het LICG kunt u lezen welke actuele eisen de verschillende landen hebben: LICG.
 Als er meer dan vijf dieren mee gaan, valt de reis voor de wet- en regelgeving onder de categorie ‘commercieel verkeer’. Ook dan kunnen er andere regels gelden. Regels veranderen regelmatig, de dierenarts of assistente kunnen u de meest actuele informatie geven.  

Naast verplichte zaken waar uw huisdier aan moet voldoen is het ook belangrijk te weten dat in veel landen van Europa ziekten voorkomen die we in Nederlands (nog) niet hebben maar wel gevaarlijk zijn voor onze huisdieren. In de zuidelijke landen in Europa lopen onze huisdieren een aanzienlijk risico besmet te raken met parasieten die ziekten veroorzaken. Er zijn drie ziekten in het bijzonder die een bedreiging voor de gezondheid van uw huisdier vormen: Leishmaniosis, Babesiosis en Hartworminfectie. Via teken, muggen en zandvliegjes worden deze parasieten overgedragen en veroorzaken ziekte. Deze ziekten kunnen fataal aflopen. De volgende voorzorgsmaatregelen nemen is dan ook heel belangrijk:
1. Behandel uw dier preventief tegen teken.
2. Behandel uw dier preventief tegen hartworminfectie.
3. Controleer uw dier elke dag op de aanwezigheid van teken en verwijder deze.
4. Houdt uw huisdier tijdens zonsop- en zonsondergang zoveel mogelijk binnen.
Meer informatie over ziekten in het buitenland leest u hier: ziekten in het buitenland.

Natuurlijk kunt u ook besluiten uw huisdier niet mee te nemen op vakantie. Een oppas kan dan uitkomst bieden of een katten- of hondenpension kan uw dier verzorgen. De jaarlijkse vaccinatie moeten bij pensionbezoek op orde zijn en er kan een extra vaccinatie tegen kennelhoest (honden) of niesziekte (katten) gevraagd worden door het pension.

Gaat u op reis en wilt u uw huisdier(en) meenemen dan bespreken we graag met u welke regels er gelden en welke maatregelen er in uw situatie nodig zijn. Zo kunnen u en uw huisdieren onbezorgd van de vakantie genieten.


 
  Dierenartsenpraktijk Bommelerwaard

Mezenweg 1
5321 JR  Hedel

Tel.: 073 - 599 4001

info@dapbommelerwaard.nl

Prijswijzigingen, type- en databasefouten voorbehouden.
Kvk-nummer: 30262583