Let op voor madenziekte bij het konijn!
Zodra de temperatuur na de winter weer omhoog gaat, zijn ook de groen-blauwe ‘strontvliegen’ weer actief. Deze vliegen leggen hun eitjes in warme vochtige plaatsen. Uit de eitjes komen larven, die vervolgens uitgroeien en veranderen in strontvliegen.
Wanneer een konijn een vies achterwerk heeft door bijv. diarree, blaasontsteking of een vies hok zijn deze vliegen er als de kippen bij! Ze leggen eitjes in de natte vacht en binnen een paar uur kunnen de eitjes al uitkomen. De jonge larven (maden) veroorzaken wonden en breiden zich snel uit.
Als er enkel wonden van de huid zichtbaar zijn, kan het dier met intensieve zorg geholpen worden. De wonden worden gewassen en alle maden worden verwijderd. Het konijn heeft vaak medicijnen nodig en intensieve zorg.
Veel konijnen met madenziekte zijn er ernstig aan toe. Als de maden te diepe wonden veroorzaakt hebben en het dier ernstig ziek is, is euthenasie soms de enige optie.
Voorkomen is veel beter, dan genezen!
Belangrijk is dat de leefomgeving schoon is. Regelmatig het hok schoonmaken en de keutels verwijderen is belangrijk.
Ook voeding speelt vaak een rol. Door verkeerde voeding krijgt een konijn snel diarree, met alle ellende van dien. Voor meer informatie over goede voeding bij het konijn: voeding konijn.
Wanneer er diarree speelt: was het dier schoon met handwarm water, droog het dier voorzicht af en geef het enkel water en hooi tot de diarree over is. Vaak hebben deze dieren ook buikpijn en willen niet graag meer eten. Bij zieke dieren is het uiteraard verstandig langs komen te komen op de kliniek!
Naast een schone omgeving en goede voeding is er tegenwoordig een spray beschikbaar, waarmee u uw konijn preventief kunt behandelen tegen madenziekte (1x/ maand spray toedienen).
Heeft u vragen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen: 073-5994001
|