Tips Voor Oud en Nieuw 2023Gezellig met vrienden en familie het nieuwe jaar inluiden... Helaas is voor veel huisdiereigenaren de laatste avond van het jaar een regelrechte ramp. We hebben voor u een aantal tips om de jaarwisseling voor uw huisdier zo makkelijk mogelijk te maken.

Voorzorgsmaatregelen rondom Oud en Nieuw:
 • Laat uw hond overdag extra lang uit ( op een rustige locatie), zodat het dier ’s avonds moe is.  ‘s Avonds tijdig en alleen aangelijnd uitlaten.
 • Houdt katten de hele dag binnen. Let op het kattenluikje! Geef uw kat de kans om weg te kruipen, bijvoorbeeld op de slaapkamer onder een bed.
 • Zorg dat uw huisdier niet kan ontsnappen. Houdt ramen en deuren gesloten.
 • Laat uw hond op z’n eigen vertrouwde plek liggen of in de kamer bij u.
 • Bij vogels een doek over de kooi hangen (gaan vaak slapen of houden zich rustig in het donker).
 • Houdt uw huisdier in een kamer met de gordijnen en ramen dicht, het licht aan en de tv of radio aan.
 • Blijf zelf rustig. Troost of straf het dier niet, dit kan averechts uitwerken. Probeer het dier te negeren. U steunt uw dier ook door 
 • er simpelweg te zijn.
 • Geef uw huisdier veel afleiding. Bijvoorbeeld een kauwbot of een voerspelletje (gevulde Kong® voor de hond en gevulde Pipelino® voor de kat). U kunt hier ’s middags al mee beginnen.
 • Zorg dat uw huisdier gechipt is en geregistreerd staat. Registratie kan bijvoorbeeld via www.backhomeclub.nl of www.chipnummer.nl. In het geval van ontsnappen/weglopen kan dan vaak het baasje snel opgespoord worden.
 • Bij katten kan Feliway® gebruikt worden. Deze verdamper verspreidt een stof (feromonen) die de kat rustig maakt. Bij honden is de Adaptil® verdamper of Adaptil® halsband een optie en werkt op dezelfde manier.
 • Heeft u een huisdier dat extreem bang is voor vuurwerk en al dagen of weken voor Oud en Nieuw erg gestresst is, dan is er de mogelijkheid het probleem anders aan te pakken, bijvoorbeeld met gedragstherapie en/ of training met een geluids-cd.
 • MPS-Top shirt® is special shirt voor angstige honden. Het geeft druk op het lichaam, voornamelijk de borstkas. Dit geeft een kalmerend effect. Ze voelen zich meer beschermd en dus prettiger. (het is te vergelijken met het inbakeren van baby’s).
 • Laat uw huisdieren niet alleen thuis.
Voorheen werden nogal eens ‘vuurwerktabletten’ ingezet. Deze middelen verslappen de spieren van het dier en hebben een sederend (versuffend) effect. Onderzoek heeft aangetoond dat de angst bij deze dieren echter niet minder wordt. De dieren kunnen alleen minder goed reageren en lijken daarom rustig. De middelen maken dieren ook gevoeliger voor geluid. Allemaal zaken die we liever niet hebben. Daarnaast zijn deze medicijnen vaak belastend voor het hart en kunnen gevaarlijk zijn bij hart- en/ of epilepsiepatiënten. Dieren die deze tabletten gekregen hebben mogen niet alleen gelaten worden. Deze middelen worden zeer terughoudend en alleen na overleg voorgeschreven. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel andere mogelijkheden. Er zijn voedingssupplementen die dieren kunnen kalmeren en helpen  te ontspannen. Deze middelen hebben geen sederende effect en zijn veilig in gebruik.  

Er zijn dus volop mogelijkheden om ook de jaarwisseling voor uw huisdier goed te laten verlopen. Uiteraard hopen we dat de jaarwisseling op deze manier met zo min mogelijk stress voor uw huisdier voorbij gaat! Als u na dit gelezen te hebben nog vragen heeft, kunt u terecht bij de balie of bellen: 073-5994001

Namens de medewerkers van Dierenartsenpraktijk Bommelerwaard-Zuid de beste wensen!
  Dierenartsenpraktijk Bommelerwaard

Mezenweg 1
5321 JR  Hedel

Tel.: 073 - 599 4001

info@dapbommelerwaard.nl

Prijswijzigingen, type- en databasefouten voorbehouden.
Kvk-nummer: 30262583