FeestgevarenFeestgevaren
Tijdens de wintermaanden liggen er binnenshuis voor onze huisdieren extra gevaren op de loer. Naast voedingsmiddelen zijn er rond de feestdagen ook andere zaken in huis die onschuldig lijken maar problemen bij onze huisdieren kunnen veroorzaken. Teflon (anti-aanbaklaag)In veel gezinnen wordt tijdens de feestdagen de tafelgrill of het gourmetstel tevoorschijn gehaald. De anti-aanbaklaag van deze apparaten (en overigens ook van een gewone grill-of koekenpan) bevat echter vaak PTFE (polytetrafluorethyleen), een stof die bij vogels ernstige acute benauwdheid kan veroorzaken alsde anti-aanbaklaag oververhit raakt. De vogel kan zelfs acuut sterven. Gebruik deze apparaten dus niet in het bijzijn van uw vogel: zet de vogel even in een andere ruimte als u apparatuur met een anti-aanbaklaag gebruikt. Als uw vogel onverhoopt toch Teflondampen inademt en benauwd wordt, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts: de vogels moet zo snel mogelijk extra zuurstof toegediend krijgen.

Geurkaarsen en geurverdampers
Heerlijk, zo’n feestelijk luchtje, maar vaak niet voor huisdieren. Ze hebben een betere neus dan wij en geurtjes kunnen voor hen erg hinderlijk zijn. Gebruik dergelijke verdampers en kaarsen zeker niet bij dieren met gevoelige luchtwegen, zoals vogels maar ook bijvoorbeeld ratten en muizen.
Kerstversiering
Een kerstboom in huis is reuze gezellig. Maar denk wel even aan de veiligheid. Bewegende versieringen in de kerstboom prikkelen het jachtinstinct van de kat. Ook een hond wil er nog wel eens voor zorgen dat er iets uit de boom valt. Kies daarom bij voorkeur voor onbreekbare versieringen (plastic kerstballen, houten versieringen, etcetera), zodat uw huisdier zich niet kan verwonden aan scherven. Hang geen eetbare versieringen, zoals kerstkransjes, in de boom. Ze zijn ongezond voor uw huisdier en in een poging om iets te bemachtigen kan de hond of kat de boom omverwerpen. Als u metalen haakjes gebruikt om de kerstversieringen in de boom te hangen, zorg er dan voor dat het haakje goed om de tak is gevouwen, zodat de kans dat er een los haakje op de grond valt en opgegeten wordt door uw huisdier wordt beperkt. Dergelijke haakjes kunnen namelijk de darmwand van uw huisdier doorboren. De versieringen kunt u ook met touwtjes in de kerstboom hangen. Zorg er in ieder geval voor dat u na het optuigen van de boom geen losse haakjes op de grond laat liggen.

Sfeerverlichting
Bij pups, kittens, loslopende konijnen en knaagdieren of losvliegende vogels moet u extra voorzichtig zijn met elektrische kerstverlichting. Stop de snoeren goed weg en/of doe de verlichting alleen aan als u goed toezicht kunt houden. Ook brandende kaarsen vormen een groot risico voor onze huisdieren. Laat uw dier nooit alleen met brandende kaarsen, plaats kaarsen in een lantaarn of op een plek waar het huisdier er met geen mogelijkheid bij kan komen.

Sfeerverwarming
Als u een open haard heeft, zorg er dan altijd voor dat uw huisdieren beschermd zijn tegen het open vuur, bijvoorbeeld door middel van een vuurscherm. Houd altijd toezicht op uw huisdieren als ze vrij rondlopen en het haardvuur brandt. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor elektrische sfeerkachels.

Hulst
Hulst bevat net als chocolade de stoffen cafeïne en theobromine, maar wel in veel lagere concentraties dan in chocolade. De giftige effecten zijn dan ook toe te schrijven aan andere giftige stoffen in de plant. Dieren moeten voor de ontwikkeling van serieuze verschijnselen een grote hoeveelheid van de plant opeten. Bij de meeste dieren zullen na het eten van hulst alleen de maag en darmen wat van streek raken, waarbij het dier veel speeksel heeft, braakt, niet eet en last heeft van diarree. Daarnaast kan het met de kop schudden en smakken. Om irritatie van de slijmvliezen in de bek te beperken, kunt u de bek spoelen met water. In het algemeen gaan de verschijnselen binnen een dag vanzelf over. Soms kan het toch verstandig zijn de dierenarts te raadplegen: een antibraakmiddel kan bijvoorbeeld verlichting bieden.

Kerstster
De kerstster werd in het verleden bestempeld als erg giftig, maar in praktijk valt dat wel mee. Dieren krijgen er meestal enkel maag-darmklachten (braken, niet willen eten, sloom) van, die vanzelf over gaan. Toch is het om ook uw huisdier een comfortabele kerst te bezorgen verstandig de kerstster enigszins uit de buurt van uw huisdieren te houden. Als uw dier toch van een kerstster heeft gesnoept, zullen de verschijnselen meestal vanzelf binnen een dag verdwijnen. Soms kan het toch verstandig zijn de dierenarts te raadplegen: een antibraakmiddel kan bijvoorbeeld verlichting bieden.
 
Kerstboom
De kerstboom is niet zo gezond voor uw huisdier. Heeft u een gezaagde boom, zorg er dan voor dat uw huisdier niet van het water kan drinken waar de boom in staat. Daar zijn namelijk stoffen in opgelost die de boom uitscheidt en die diarree, braken en andere maagdarmproblemen kunnen veroorzaken maar ook problemen met het zenuwstelsel. Laat dieren ook niet van de naalden en takken eten.

Overige planten
Naast bovengenoemde planten zijn er nog meer planten die rond de feestdagen veel gezien worden en giftig zijn, zoals de kerstroos (sterk giftig), amaryllis (sterk giftig) en cyclamen. 

(bron: LICG)
  Dierenartsenpraktijk Bommelerwaard

Mezenweg 1
5321 JR  Hedel

Tel.: 073 - 599 4001

info@dapbommelerwaard.nl

Prijswijzigingen, type- en databasefouten voorbehouden.
Kvk-nummer: 30262583