Gezelschapsdieren > Algemeen

Ziekten in het buitenlandRisico’s voor huisdieren die meegaan op vakantie

Het lijkt allemaal zo leuk, de hond mee op vakantie...maar er kleeft ook een aantal gevaren aan. In de landen in Zuid-Europa lopen onze huisdieren een aanzienlijk risico besmet te raken met parasieten. Parasieten die zelfs dodelijke gevolgen kunnen hebben. Bedenk dus goed of het wel zo verstandig is uw huisdier mee te nemen op vakantie...

Er zijn drie ziekten in het bijzonder die een bedreiging voor de gezondheid van uw huisdier vormen: Leishmaniosis, Babesiosis en Hartworm.

Leishmaniosis
Leishmaniosis is een infectieziekte en wordt overgebracht via zandvliegjes van 2-3 mm groot. De zandvliegjes zijn zo klein dat ze zelfs door horregaas heen kunnen. Ze zijn met name bij zonsop- en zonsondergang actief. Tijdens het steken kunnen de zandvliegjes de parasiet Leishmania overdragen. Soms blijft de infectie beperkt tot de huid, maar ook inwendig kan de parasiet aardig huishouden. Organen kunnen onherstelbaar worden aangetast.De klachten bij deze ziekte zijn: lusteloosheid, huidklachten en conditieverlies.Vaak worden de dieren pas geruime tijd na de vakantie (1-5 jaar!) ziek. De ziekte is niet te genezen, slechts te onderdrukken. Behandeling is soms teleurstellend en eindigt dan ook soms met het laten inslapen van het dier.
U kunt maatregelen nemen om te voorkomen dat uw dier gestoken wordt door deze zandvliegjes. Door het gebruik van Vectra3D® spot-on oplossing voor honden worden zandvliegen afgeweert en gedood gedurende een maand. Daarnaast kunt u ook kiezen voor de Scalibor® Portectorband. Deze band werking tegen zandvliegjes en teken en werkt 5-6 maanden.  
Om zo goed mogelijk te voorkomen dat uw huisdier geprikt wordt door zandvliegje raden wij tevens aan het dier gedurende zonsop- en zonsondergang binnen te houden. 

Babesiose/Piroplasmose

Teken in het Middellandse Zeegebied zijn nogal eens drager van de parasiet Babesia canis en kunnen de ziekte Babesiose veroorzaken. De teek moet daarvoor minimaal 20 uur vastgehecht zijn. De parasiet vernielt de rode bloedlichaampjes. Dit uit zich in bloedarmoede, rode urine, geelzucht, nierbeschadigingen, koorts en lusteloosheid. Meestal wordt de hond plotseling ziek, heeft hoge koorts en plast rode urine. Vaak worden deze dieren vrij snel na de vakantie (1-2 weken) ziek.
Om deze ziekte zo veel mogelijk te voorkomen is het belangrijk uw dier goed tegen teken te beschermen. De dierenarts of assistente kan samen met u bekijken welke manier het beste voor uw huisdier is. Ondanks behandeling blijft elke dag controleren op teken belangrijk. Om gemakkelijk teken te verwijderen kunt de O’tom® tekenhaakjes gebruiken.

Voorkomen van Babesiose en in Europa:Hartworm
Door een beet van besmette muggen kunnen larven van de hartworm worden overgebracht. Deze ziekte komt vooral in landen rondom de Middellandse Zee erg veel voor. De larven kunnen uitgroeien tot wormen van 30 cm lang en deze nestelen zich in het hart en de longslagaders. Het dier wordt hier ernstig ziek van, met soms de dood tot gevolg. De eerste ziekteverschijnselen treden 2-6 maanden na infectie op.
Deze ziekte kunt u voorkomen door een week voor vertrek en een maand later het dier te behandelen met Stronghold®. Dit is een pipet die op de huid in de nek wordt gegeven. Dit middel werkt tegen hartworm, maar ook een maand tegen vlooien, mijten en spoelwormen.

Voorkomen van Hartworm in Europa:Gaat u op vakantie naar Zuid-Europa denk dan aan de volgende zaken:
  1. Behandel uw dier preventief tegen teken en zandvliegjes.
  2. Behandel uw dier preventief tegen hartworm.
  3. Controleer uw dier elke dag op de aanwezigheid van teken en verwijder deze.
  4. Houdt uw huisdier tijdens zonsop- en zonsondergang zoveel mogelijk binnen.
  Dierenartsenpraktijk Bommelerwaard

Mezenweg 1
5321 JR  Hedel

Tel.: 073 - 599 4001

info@dapbommelerwaard.nl

Prijswijzigingen, type- en databasefouten voorbehouden.
Kvk-nummer: 30262583