Gezelschapsdieren > Algemeen

Tandsteen



Tandsteen is de bruine aanslag die u op het gebit van uw huisdier kunt aantreffen. Het ontstaat langzaam en bestaat uit resten voedsel, neergeslagen zouten uit de speeksel en afgestorven bacterien. Zowel honden als katten kunnen last hebben van tandsteen. U kunt tandsteen herkennen aan de aanslag op het gebit en de onfrisse adem. Veel honden en katten worden elk jaar onnodig ziek omdat ze te lang met gebitsproblemen rondlopen. Van de honden ouder dan 3 jaar heeft zelfs 80% gebitsproblemen. Vaak beginnen de klachten met de slechte adem, veroorzaakt door tandplak en tandsteen.
Tandsteen vormt zich vooral op de overgang van tand naar tandvlees. Het werkt zich als een wig onder het tandvlees. Het tandvlees raakt ontstoken en trekt terug. De wortels van tanden en kiezen komen dan bloot te liggen en vervolgens komen de tanden en kiezen los te zitten. Dit kan uiteindelijk leiden tot het verlies van elementen. Soms kunnen bacterien via het ontstoken tandvlees in de bloedbaan terecht komen. Zij kunnen elders in het lichaam voor problemen zorgen. Berucht hierbij zijn de ontstekingen van de tussenwervelschijf, nier, lever en hartkleppen.

Wat kunt u hieraan doen?
Op het moment dat er tandsteen aanwezig is, is de enige oplossing het reinigen van het gebit. Dit gebeurt onder narcose. Het is anders niet goed mogelijk om, vooral achterin, het gebit goed schoon te maken. Het reinigen gebeurt met instrumentarium dat de tandarts ook gebruikt bij tandsteenverwijderen. Wanneer er loszittende en/of rotte tanden of kiezen aanwezig zijn worden deze verwijderd. Soms zijn medicijnen nodig om de ontsteking van het tandvlees te genezen.

Hoe kun u tandsteen zoveel mogelijk voorkomen?
Zonder de nodige nazorg na een gebitsreiniging zal uw huisdier maar kort kunnen genieten van zijn schone gebit.
Er zijn twee maatregelen die het gebit van uw huisdier schoon kunnen houden:
  1. Dagelijks poetsen van het gebit van uw huisdier. Uiteraard laat niet elk dier dit even gemakkelijk toe...
  2. Brokken als voeding. Bij het eten van blikvoer of ander ‘nat’ voer blijven snel etensresten aan het gebit kleven. Dit geeft aanleiding tot de vorming van tandplaque. Dat kan uiteindelijk tandsteen worden. Bij het eten van brokken is dit veel minder het geval. Door uw huisdier brokjes te voeren houdt hij als het ware zijn eigen gebit schoon.
    Er is een voeding op de markt die speciaal ontwikkeld is om tandsteen te voorkomen. Door een speciale persing van vezels in de brok, zorgt deze voeding voor een mechanische reiniging van het gebit. Ze zijn bovendien zodanig van samenstelling dat zij de kans op tandplaque en tandsteen verkleinen.
U kunt een afspraak maken voor een controle van het gebit. Tijdens de gebitscontrole kijkt de dierenarts de gehele mondholte van uw huisdier na. Er zal gekeken worden of een behandeling noodzakelijk is. Hierbij kunt u denken aan het verwijderen van tandplak en tandsteen. Ook worden de mogelijkheden om het gebit schoon te houden met u besproken.
Bij de jaarlijkse gezondheidscontrole wordt het gebit van uw huisdier altijd bekeken.
  



DAP Bommelerwaard-Zuid

Mezenweg 1
5321 JR  Hedel

Tel.: 073 - 599 4001

info@dapbommelerwaard.nl

Prijswijzigingen, type- en databasefouten voorbehouden.
Kvk-nummer: 30262583