Februari 'Maand van de gebitscontrole'Februari  ‘Maand van de gebitscontrole’ !

Februari is weer de maand waarin extra aandacht is voor gebitsproblemen bij gezelschapsdieren. In deze maand worden gratis gebitscontroles aangeboden voor honden, katten en konijnen. Ook geldt er een korting van 10% wanneer er een gebitsbehandeling of gebitssanering noodzakelijk is.

De meeste eigenaren zijn wel bekend met gebitsproblemen bij oude dieren. Vaak gaat het dan om tandsteen (stinkende adem) en losse tanden en kiezen. Tandsteen is de bruine aanslag die u op het gebit van uw huisdier kunt aantreffen. Het ontstaat langzaam en bestaat uit resten voedsel, neergeslagen zouten uit de speeksel en afgestorven bacterien. Zowel honden als katten kunnen last hebben van tandsteen.

Het zijn echter niet alleen de oude dieren die problemen ondervinden aan het gebit. Bij 80% van de honden en 60% van de katten van ouder dan slechts drie jaar zijn er al problemen met het gebit. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit varieert van een slechte adem tot zelfs ontstekingen in belangrijke organen als hart, lever of nieren.

Wat niet veel mensen weten is dat ook jonge dieren al problemen kunnen krijgen aan het gebit. Tijdens het wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit bij honden en katten kunnen verstoringen optreden waardoor melktanden blijven staan (‘dubbele hoektanden’). Dit kan schade opleveren aan de blijvende tanden en kiezen. Ook afwijkingen in de stand van tanden en kiezen kunnen tot problemen leiden. Controle van het wisselen naar het blijvend gebit , kan vroegtijdig problemen voorkomen.

Konijnen wisselen niet van gebit. Bij deze dieren groeien de tanden en kiezen het hele leven door. Om de tanden op goede lengte te houden is het belangrijk dat de boven- en onderkaak goed op elkaar passen. Vooral bij de dwergrassen is dit nogal eens een probleem. Door een afwijkende slijtage kunnen zogenaamde olifantstanden ontstaan die ervoor zorgen dat een konijn niet meer kan eten.


Eigenaren die benieuwd zijn of hun dier een goed en gezond gebit heeft, kunnen bij een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole. Tijdens de gebitscontrole kijkt de dierenarts de gehele mondholte van uw huisdier na. Er zal gekeken worden of een behandeling noodzakelijk is. Hierbij kunt u denken aan het verwijderen van tandplak en tandsteen. Ook worden de mogelijkheden om het gebit schoon te houden met u besproken.

Mocht blijken dat een gebitsbehandeling of –sanering aan te raden is, dan is er in deze maand 10% korting op de behandeling.
  Dierenartsenpraktijk Bommelerwaard

Mezenweg 1
5321 JR  Hedel

Tel.: 073 - 599 4001

info@dapbommelerwaard.nl

Prijswijzigingen, type- en databasefouten voorbehouden.
Kvk-nummer: 30262583