Nieuwe wetgeving gevoeligheidsbepalingNieuwe wetgeving gevoeligheidsbepaling 
 
Binnen de Wet Dieren is per 19 januari 2013 de regeling en het besluit gevoeligheidsbepaling van kracht geworden. In het kort betekent het dat bij inzet van 3e en 4e generatie cefalosporinen en fluoroquinolonen er altijd een verplichting bestaat tot uitvoeren van een kiemisolatie en gevoeligheidsbepaling daarop.

Indien deze gevoeligheidsbepaling een gevoeligheid aantoont voor een ander antibioticum dan de hierboven genoemde, dan is inzet van 3e en 4e generatie cefalosporinen en fluoroquinolonen niet toegestaan.

Voor situaties waarin een gevoeligheidsbepaling onmogelijk of veterinair onverantwoord is, houdt de dierenarts de mogelijkheid om in geval van diergeneeskundige noodzaak 3e en 4e generatie cephalosporinen en fluoroquinolonen toe te passen. Dit kan bijvoorbeeld ingegeven zijn door de ernst van het ziektebeeld of de locatie van de kiem. Dierenartsen zullen in die situaties desgevraagd moeten kunnen verantwoorden waarom van de regel is afgeweken. Een goede schriftelijke verslaglegging is daarom van groot belang.

De overheid stelt voorlopig geen specifieke wettelijke eisen aan de test zelf. In de KNMvD-richtlijn Verantwoord Antibioticagebruik, die binnenkort verschijnt, zal nader het zorgvuldig uitvoeren van gevoeligheidstesten worden ingegaan.
  DAP Bommelerwaard-Zuid

Mezenweg 1
5321 JR  Hedel

Tel.: 073 - 599 4001

info@dapbommelerwaard.nl

Prijswijzigingen, type- en databasefouten voorbehouden.
Kvk-nummer: 30262583