Korting in september op parasietenbestrijding
Er is weer een heuse vlooienplaag in de Bommelerwaard! Bescherm uw dieren goed en voorkom een plaag in huis met alle gevolgen van dien!
De hele maand september wordt 10% korting gegeven op alle ontvlooiings- en ontwormingsmiddelen! De dierenarts of assistente kan u goed voorlichten welke middelen in uw geval verstandig zijn.
Vlooien zijn kleine, springende en bloedzuigende parasieten. Ze zorgen voor jeuk en kunnen infectieziekten overdragen tijdens het bijten. Bij kleine (of jonge) dieren kunnen vlooien leiden tot ernstige bloedarmoede. Vlooien kunnen ook voor een lintworminfectie zorgen. Daarnaast kunnen dieren met vlooien ook een vlooienallergie ontwikkelen. Eén beet van een vlo is dan voldoende om een week lang flinke jeuk te hebben. Ook bij de mens kan de vlo voor jeuk zorgen (rode bultjes) via een beet.
Helaas zijn deze parasieten erg moeilijk aan te pakken. De vlooien op uw huisdier kunnen snel en effectief met moderne middelen bestreden worden. Binnen 24-48 uur is uw huisdier geheel vlo-vrij. De omgeving waarin uw huisdier leeft is een grotere uitdaging. Tijdens een vlooieninfectie zit slechts 10% van de vlooien op uw huisdier. De rest houdt zich op in de omgeving en is zeer moeilijk volledig weg te krijgen. De cyclus van de vlo loopt via ei, naar larve, naar popstadium waar uiteindelijk de vlo uitkomt. De larven kruipen in de vloerbedekking en achter plinten en kunnen zich daar maanden ophouden. De poppen zijn volledig ongevoelig voor zuigen, dweilen en schoonmaakmiddelen of sprays tegen vlooien in de omgeving. Zelfs stomen helpt niet. Er zal zeer regelmatig huishoudelijk schoon gemaakt moeten worden en de omgeving moet behandeld worden met een effectieve spray om verdere uitbreiding van de plaag te voorkomen. Als er regelmatig met goede middelen behandeld wordt (dier en omgeving!) kan een vlooienplaag binnen 3 maanden onder controle zijn.
Met name na een vakantieperiode kan er makkelijk een vlooienplaag ontstaan als er weer beweging in huis ontstaat. Juist dan is het extra belangrijk om aan goede vlooienbestrijding te doen. Voorkomen is echt beter dan genezen. Er zijn tegenwoordig een heleboel effectieve en minder effectieve middelen op de markt. De dierenartsen en assistenten kunnen u goed voorlichten welke middelen voor uw huisdier en situatie het beste zijn.
Wormen zijn parasieten die in het lichaam van uw huisdier op verschillende plekken kunnen leven. De meeste wormen leven in de dunne darm, maar er zijn ook wormen die in de longen of het hart leven. Honden en katten kunnen zichzelf heel gemakkelijk besmetten met eitjes en larven in de omgeving. Door snuffelen en likken nemen ze eitjes uit de omgeving op en besmetten zich op deze manier. Ook het vangen en opeten van prooidieren (zoals vogels, muizen en konijnen) of contact met rauw vlees of karkassen kunnen tot een besmetting leiden. Drachtige teven besmetten hun pups vaak al in de baarmoeder en na de geboorte via de moedermelk. Bij poezen vindt besmetting naar de kittens plaats via de moedermelk. Jonge dieren kunnen ernstige darmproblemen ontwikkelen met soms levensbedreigende gevolgen. Bij jonge pups en kittens is het dus heel belangrijk al vroeg te starten met ontwormen.
De meeste honden of katten hebben weinig last van een lichte worminfectie. Bij een zwaardere besmetting kan het dier de volgende symptomen laten zien: diarree en/of braken, opgezet ‘wormenbuikje’, vermageren, sloomheid, doffe vacht, verminderde eetlust, hoesten en jeuk aan de anus.
Worminfecties kunnen ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij mensen. Als u in de tuin werkt in vervuilde aarde of bijvoorbeeld uw huisdier aait, kunnen eitjes aan de handen blijven plakken. Eet u vervolgens een boterham of koekje zonder de handen te wassen dan kunt u zich zelf al besmetten. Ook eigenaren (kinderen!) die hun gezicht of handen laten likken, kunnen zich gemakkelijk besmetten. Voor volwassenen kan besmetting met wormen leiden tot maagdarmklachten, maar ook in zeldzame gevallen tot zeer ernstige aantasting van lever en longen. Voor kinderen is er een groter risico op ernstige ziekte. Larven van de spoelworm kunnen tot in de ogen doordringen en blindheid veroorzaken. Genoeg redenen om onze huisdieren goed te ontwormen. Een goed ontwormingsmiddel is de enige manier om wormen te doden. Het advies is om minimaal 4x per jaar uw huisdier te ontwormen. De dierenarts of assistentie kan u goede uitleg geven over welk middel het veiligst, makkelijkst en beste is voor uw huisdier.
Teken zijn parasieten die vanuit gras en struikgewas in landelijke en bosachtige gebieden op mens en (huis)dier terecht kunnen komen. Met hun kop zetten ze zich vast in de huid en zuigen bloed op. Wanneer de teek langdurig (>24-48 uur) zit vastgehecht kan hij bacteriën, virussen en parasieten overbrengen. Bij mensen is vooral de ziekte van Lyme bekend en berucht. De bacterie die verantwoordelijk is voor deze ziekte geeft bij honden en katten veel minder vaak problemen. In het buitenland (landen ter hoogte van Frankrijk en zuidelijker) komen teken voor die wel degelijk ernstige ziekten kunnen overdragen op uw huisdier. Als u naar deze gebieden gaat is het belangrijk goede voorzorgmaatregelen tegen teken te nemen! Momenteel zijn daar pipetten, banden en spray’s voor op de markt. Niet alle middelen werken even goed. Laat u goed voorlichten. Wanneer u een teek aantreft op uw huisdier is het advies deze te verwijderen. U kunt daarvoor een tekentang of tekenhaakje gebruiken.
|