Uitbraak dodelijke virusziekte bij katten in NederlandIn de omgeving van Den Helder en Spijkernisse is de dodelijke virusziekte 'Kattenziekte' geconstateerd. Al meer dan 100 katten zijn gestorven. Eigenaren melden zich daar massaal bij de dierenarts om hun huisdier alsnog te laten vaccineren.

Kattenziekte is een zeer besmettelijke ernstige ziekte.  De symptomen kunnen zijn: buikpijn, koorts, braken, diarree en ernstige uitdroging. De ernst van de symptomen hangt af van de leeftijd van de kat en de weerstand tegen kattenziekte op het moment van de infectie. Door de verminderde weerstand kunnen andere infecties het ziektebeeld verergeren. Wanneer niet tijdig behandeling plaats vindt sterven de dieren binnen enkele dagen. Bij dieren die de besmetting overleven  kan nog enkele weken tot maanden diarree aanwezig blijven. Infecties bij drachtige poezen kan leiden tot geboorte van afwijkende kittens. Het virus kan jarenlang in de omgeving besmettelijk blijven.

Na vaccinatie ontstaat een goede en langdurige bescherming. Wanneer de kat zijn 3 boostervaccinaties (op 9 en 12 weken en op 1 jaar leeftijd) gehad heeft, wordt het dier elke 3 jaar tegen deze ziekte gevaccineerd.

Twijfelt u of uw kat (nog) wel voldoende beschermd is tegen deze ziekte, dan kunt u contact opnemen met de praktijk. Wij kunnen bekijken of de vaccinatiestatus goed is. Is uw kat (al langer) niet gevaccineerd, dan raden wij aan het dier op korte termijn te vaccineren.
Vertoont uw kat een of meerdere symptomen, neem ook dan contact op met de praktijk: 073-5994001.

  Dierenartsenpraktijk Bommelerwaard

Mezenweg 1
5321 JR  Hedel

Tel.: 073 - 599 4001

info@dapbommelerwaard.nl

Prijswijzigingen, type- en databasefouten voorbehouden.
Kvk-nummer: 30262583