Een bultje ontdekt? Gratis controle in oktober!Dieren kunnen bultjes krijgen. Sommige van deze bultjes zijn onschuldige ontstekingen en trekken evt. na behandeling weer weg. Maar andere bultjes zijn tumoren. Goedaardige tumoren blijven vaak beperkt tot de plaats waar ze zijn ontstaan maar kunnen wel groot worden. Kwaadaardige tumoren verspreiden zich wel in de omgeving en/ of de rest van het lichaam en kunnen zo voor problemen zorgen.

Als u een bultje bij uw huisdier ontdekt is het advies het bultje bij de dierenarts te laten zien. In de maand oktober kunt u een afspraak maken voor een gratis consult. Als er aanvullend onderzoek of behandeling nodig is zijn hier wel kosten aan verbonden. U kunt bij de assistente een afspraak maken: 073-5994001

Tumoren komen steeds vaker voor bij gezelschapsdieren. Het feit dat onze huisdieren door goede zorg steeds ouder worden speelt daar in mee. Hoe ouder het dier wordt hoe meer kans dat er op gegeven moment tumoren gaan ontwikkelen. Ook hormonen kunnen een rol spelen. Teefjes die vaker dan 4x loops geweest zijn hebben veel meer kans op het krijgen van borstkanker dan teefjes die op jonge leeftijd gesteriliseerd zijn. Het gebruik van hormoonpreparaten zoals de prikpil om loopsheid bij de teef te voorkomen en de poezenpil om krolsheid te voorkomen bij de poes kunnen het dier gevoeliger maken voor het krijgen van borstkanker. Ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Bij bepaalde rassen (bijv. Berner Sennenhond en Boxer) komen meer tumoren voor dan bij andere rassen. Ook omgevingsfactoren kunnen een rol spelen. Zonlicht kan bij dieren met een witte huid of witte delen van de huid verhoogde kans geven op tumoren. Berucht zijn de plaveiselceltumoren aan de oorranden bij witte katten.

Wanneer een dier met een bultje bij ons wordt aangeboden kijken we het dier na en uiteraard bekijken we de bult en omgeving van de bult. Meestal kunnen we niet zonder verder onderzoek de oorzaak achterhalen. 
Een van de manieren om een bult te onderzoeken is aanprikken van de bult. Komt er dan pus of talg dan is de kans dat het om een tumor gaat niet zo groot. Is de uitslag niet zo duidelijk dan kunnen we een uitstrijkje van cellen uit de bult opsturen naar de patholoog voor cytologie. De patholoog gaat dan kijken of het gaat om tumorcellen of om andere cellen. Als het om tumorcellen gaat wordt ook gekeken of het om goedaardig of kwaadaardige cellen gaat. De afname van de cellen gebeurt met een dunne naald die in de bult wordt geprikt. Vervolgens worden enkele cellen opgezogen in de naald en op een glaasje gedaan. Onder de microscoop kunnen de cellen dan bekeken worden evt. na kleuren. Deze techniek heet Dunne Naald Aspiratie Biopt (DNAB) en kan in veel gevallen zonder sedatie bij uw huisdier gedaan worden. De uitslag kan ons helpen om tijdens evt. operatie te beslissen hoe ruim we de bult moeten verwijderen. Daarnaast kunnen we veel beter op de gevolgen van een  bepaalde tumor bedacht zijn en daarop inspringen als we weten met welke tumor we te maken hebben.

Naast het afnemen van cellen kan er ook besloten worden de bult operatief te verwijderen en daarna weefsel onderzoek (histologie) te laten verrichten door de patholoog.  De patholoog kan dan aangeven om welk weefsel het gaat, maar ook of een bult volledig verwijderd is of niet. De bult wordt gefixeerd in formaline naar de patholoog gestuurd. Die snijdt hele dunne plakjes van het weefsel en kleurt dit. Vervolgens kan hij kijken om welk weefsel het gaat en of de wonden schoon zijn van tumorcellen.

Soms is een tumor al aan het uitzaaien of is de tumor niet geheel verwijderd. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om dieren evt. aansluitend met chemotherapie of met bestraling te behandelen. Afhankelijk van de soort tumor zullen wij met u de mogelijkheden bespreken.

Heeft u een bult ontdekt en wilt u die graag laten zien bij de dierenarts? In de maand oktober kunt een afspraak maken voor een gratis consult. U kunt bij de assistente een afspraak maken: 073-5994001 
  DAP Bommelerwaard-Zuid

Mezenweg 1
5321 JR  Hedel

Tel.: 073 - 599 4001

info@dapbommelerwaard.nl

Prijswijzigingen, type- en databasefouten voorbehouden.
Kvk-nummer: 30262583