Vuurwerkangst bij dieren: vroeg maatregelen nemenVeel honden en katten zijn bang voor harde geluiden. Oud en Nieuw is daarom voor veel dieren een zeer stressvolle periode. Er zijn verschillende dingen die u als eigenaar kunt doen om de stress zoveel mogelijk te verminderen. Bij een aantal van deze maatregelen is het nodig een aantal weken vooraf aan Oud en Nieuw te starten. Daarom is het heel verstandig nu alvast na te denken over maatregelen die u dit jaar kunt treffen om de jaarwisseling ook voor uw huisdier zo goed mogelijk te laten verlopen.

Dieren kunnen bang zijn van harde geluiden en krijgen daarvan stress. Sommige dieren gaan door de stress hard blaffen of miauwen, kunnen huisraad gaan vernielen, sommige kruipen weg en verstoppen zich en enkele dieren verwonden zichzelf.
Voorheen werden nogal eens ‘vuurwerktabletten’ ingezet. Deze middelen verslappen de spieren van het dier en hebben een sederend (versuffend) effect. Onderzoek heeft aangetoond dat de angst bij deze dieren echter niet minder wordt. De dieren kunnen alleen minder goed reageren en lijken daarom rustig. De middelen maken dieren ook gevoeliger voor geluid. Allemaal zaken die we liever niet hebben. Daarnaast zijn deze medicijnen vaak belastend voor het hart en kunnen gevaarlijk zijn bij hart- en/ of epilepsiepatiënten. Dieren die deze tabletten gekregen hebben mogen niet alleen gelaten worden. Deze middelen worden zeer terughoudend en alleen na overleg voorgeschreven. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel andere mogelijkheden.

Er zijn een aantal maatregelen die u kunt treffen om stress bij uw huisdier zoveel mogelijk te verminderen:
Maatregelen met betrekking tot het gedrag:
 •  Het geleidelijk aan laten wennen aan harde geluiden door middel van een cd met geluidseffecten kan goed helpen de stress rondom Oud en nieuw te verminderen. Dit vergt wel tijd en geduld. Doel van deze training is dat het dier de geluiden gaat koppelen aan leuke dingen. Met behulp van geluidsfragmenten op de cd wordt het geluid geleidelijk aan toegediend en opgevoerd. Begin met zacht afspelen van de geluiden. Als het dier niet reageert op het geluid met angstgedrag, kan het worden beloond met bijv. spel, voer of aandacht van de baas. Vervolgens wordt het geluid harder gezet. Afhankelijk van het dier kan de training ongeveer 6 weken in beslag nemen. Het is dus belangrijk vroeg (al in oktober) te starten met deze desensibilisatietraining. U kunt bij onze kliniek een zogenaamde ‘vuurwerkcd’ kopen en uitleg krijgen hoe u deze training het beste aan kunt pakken.
 •  Laat uw hond op de dag van Oud en Nieuw overdag extra lang uit (aangelijnd!), op een rustige locatie zodat het dier ’s avonds moe is.
 • Blijf zelf rustig. Troost of straf het dier niet, dit kan averechts uitwerken. Probeer het dier te negeren. U steunt uw dier ook door er simpelweg te zijn.
 • Geef uw huisdier afleiding. Een kauwbot of voerspeeltje (gevulde Kong® of snuffelkleed voor honden of gevulde Pipelino® voor katten) kan een fijne afleiding zijn.
 • Bij katten kan Feliway® gebruikt worden. Deze verdamper verspreidt een stof (feromonen) die de kat rustig maakt. Bij Honden is de Adaptil® verdamper of Adaptil® halsband een optie en werkt op dezelfde manier.
 • Bij extreem angstige dieren kan een gedragstherapeut u helpen. Via  Gedragstherapeut Marieke van der Burgt en www.tinley.nl kunt u in contact komen met een goede gedragstherapeut.

Maatregelen in huis:
 • Zorg op de dag van Oud en Nieuw voor een veilige plek waar het dier rustig kan liggen of wegkruipen. Katten vinden het prettig om bij onder een bed weg te kunnen kruipen. Honden kunt u op hun eigen vertrouwde plek of in de woonkamer houden met ramen en gordijnen dicht, het licht aan en de tv of radio aan.
 • Houdt katten de hele dag binnen en sluit het kattenluik af.
 • Bij vogels kunt u een doek over de kooi hangen. 
 • Zorg dat uw dier, als het in paniek raakt niet kan ontsnappen.

Overige maatregelen:
 • Er bestaan meerdere voedingssupplementen ( Adaptil® tabletten ,Telizen® tabletten of Zylkène® capsules) die stress verminderend werken. Vaak is het nodig om minimaal 2 maanden voor de jaarwisseling te starten met deze supplementen.
 • Er is een speciaal dieet op de markt (Calmdieet® van Royal Canin) voor honden en katten, met een natuurlijk ingrediënt dat rustgevende eigenschappen heeft, zonder bijwerkingen. De effecten zijn merkbaar na 1-2 weken.
 • Sommige erg angstige dieren hebben baat bij het gebruik van een medicijn (Clomicalm®) die het dier in angstige situaties toch helpt sneller dingen te leren. Tijdens een desensibiliseringstraining zou dit middel gebruikt  kunnen worden. Deze medicatie heeft echter 4-6 weken tijd nodig om effectief te worden. Vroeg starten is dus noodzakelijk!
 • Voor het behandelen van plotselinge paniekaanvallen kan Diazepam® (valium) voorgeschreven worden. Ook diazepam sedeert, maar vermindert de angst zonder dat het dier gevoelig lijkt te worden voor geluid. Spierzwakte, verhoogde eetlust en opwinding kunnen bijwerkingen zijn. Bij langdurig gebruik (3-4 weken) treedt verslaving op. Dit medicijn mag niet toegediend worden aan dieren met een lever- of nierprobleem.
 • Uw huisdier kan weglopen of ontsnappen. Zorg dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is, zodat snel de eigenaar opgespoord kan worden, als een dier zonder baasje gevonden wordt. U kunt controleren of de chip geregistreerd is op de site: chipnummer of backhomeclub.
Er zijn dus volop mogelijkheden om ook de jaarwisseling voor uw huisdier goed te laten verlopen. Wilt u weten welke maatregelen en/ of medicijnen voor uw huisdier het beste zijn, dan kunt u altijd contact met ons opnemen: 073-5994001
  DAP Bommelerwaard-Zuid

Mezenweg 1
5321 JR  Hedel

Tel.: 073 - 599 4001

info@dapbommelerwaard.nl

Prijswijzigingen, type- en databasefouten voorbehouden.
Kvk-nummer: 30262583