Chocolade vergiftiging: let op met paaseitjes!De feestdagen staan weer voor de deur….de paaseitjes liggen alweer klaar in de schappen. Voor ons een heerlijk traktatie, maar kan het kwaad als uw huisdier chocolade eet? Jazeker!

Chocolade is gemaakt van cacao. Cacao bevat de stof theobromine. Theobromine behoort tot dezelfde groep als bijv. cafeïne. Deze stoffen geven stimulatie van het centralezenuwstelsel en de hartspier. Honden zijn zeer gevoelig voor het in de chocolade aanwezige theobromine. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine, hoe gevaarlijker. Witte chocolade, die zo goed alsgeen theobromine bevat, is bijna niet gevaarlijk. Afhankelijk van de hoeveelheid en soort chocolade en het gewicht van uw huisdier kunnen er vergiftigingsverschijnselen optreden na het eten van chocolade.
 
Hoeveelheid schadelijke stof in verschillende cacaoproducten
Product Theobromine (mg) per 100 gram product
witte chocolade 0.9
oplos chocolade 50
melk chocolade 150-220
pure chocolade 450-1600
cacao poeder 530-2600
cacao bonen 1100-4300

Als een dier teveel theobromide binnenkrijgt kan het dier vergiftigingsverschijnselen krijgen. Na het opeten van de chocolade duurt het een paar uur voordat de maag de inhoud richting de darmen stuurt. Daar wordt de theobromide opgenomen.  In de eerste uren na inname beginnen de symptomen met braken, diarree, versnelde ademhaling en hartslag en koorts. Soms verschijnen de symptomen pas 6-12 uur na inname. Enkele uren daarna kunnen spierstijfheid, trillen en bibberen optreden. Vaak gaan de dieren zwalkend lopen.
In ernstige gevallen kan het dier levensbedreigende hartritmestoornissen en epileptische aanvallen krijgen met soms sterfte tot gevolg.
Hoeveel chocolade is dan teveel? Uiteraard is het advies helemaal geen chocolade aan uw huisdieren te geven.Maar soms is het schaaltje kerstkransjes ineens leeg of is de chocoladeletter al verdwenen voor u er erg in heeft. 
Bij een Labrador van 30 kilogram kunnen vergiftigingsverschijnselen optreden wanneer het dier meer dan 300 gram melkchocolade op heeft of als het dier 96 gram pure chocolade op heeft. Een Jack Russel Terriër van 7 kg kan verschijnselen krijgen bij inname van 75 gram melkchocolade en bij 40 gram pure chocolade. Een doos bonbons weegt al snel 300-500 gram en een chocoladeletter 100-200 gram!

 
Er is al sprake van chocoladevergiftiging bij inname van meer dan:
Gewicht dier (kg) Melkchocolade (gram) Pure chocolade  (gram)
5 50 16
10 100 32
15 150 48
20 200 64
25 250 80
30 300 96


Wat te doen als uw huisdier veel chocolade opgegeten heeft? Neem contact met ons op: 073-5994001
Wij kunnen voor u  uitrekenen of de hoeveelheid chocolade die uw dier gegeten heeft gevaar kan opleveren. Het is belangrijk om te weten welke soort chocolade en hoeveel ongeveer opgegeten kan zijn. Neem als het kan de verpakking mee. Verder is het gewicht van de hond belangrijk. Als er inderdaad gevaar voor vergiftiging is en het dier nog maar kortgeleden de chocolade gegeten heeft, kan het dier een injectie krijgen waarvan het gaat overgeven. Enkele uren na opname komt de chocolade in de darmen terecht en dan heeft het laten braken geen zin meer. Er is geen middel dat de werking van theobromine teniet kan doen. We kunnen dan enkel de symptomen bestrijden. Door middel van het toedienen van actieve kool wordt geprobeerd de gifstoffen zoveel mogelijk te binden.

Bij  epileptische aanvallen en ritmestoornissen is opname en intensieve zorg vereist. Helaas loopt het niet altijd goed af. 

Tijdens de feestdagen mogen ook de huisdieren best een beetje verwend worden. Er zijn allerhande botten, kluiven, koekjes, snoepjes en speelgoed dingen op markt speciaal voor dieren, die veilig getrakteerd kunnen worden.
  Dierenartsenpraktijk Bommelerwaard

Mezenweg 1
5321 JR  Hedel

Tel.: 073 - 599 4001

info@dapbommelerwaard.nl

Prijswijzigingen, type- en databasefouten voorbehouden.
Kvk-nummer: 30262583