bells

Gewijzigde openingstijden Kerkdriel Zomer 2024

Gezel Image

Wat is chippen?

Chippen is het identificeren van dieren door middel van een microchip. Via een naald wordt de rijstkorrel-grootte chip aangebracht. Bij de meeste dieren gebeurt dat onder de huid zoals bij de hond en kat en bij andere dieren in de halsspier zoals bijv. bij paarden. Het inbrengen is bijna pijnloos.

Gezel Image

Waarom chippen?

 • De meest praktische reden om een dier te chippen is dat het dier op het moment dat het weggelopen is en gevonden wordt weer snel met zijn baas verenigd kan worden. Via de chip is snel te achterhalen wie de eigenaar van het dier is.
 • Daarnaast zijn dieren door middel een chip te identificeren. Bij controles aan de grens kan er gecontroleerd worden of het bijbehorende paspoort in orde is en de vaccinatie op orde zijn. Bij het bestrijden van dierziekten (bijv. hondsdolheid) is dit belangrijk. Gaat uw hond, kat of fret mee naar het buitenland dan is het hebben van een chip verplicht evenals een Europees paspoort en een geldige hondsdolheid vaccinatie. Bij paarden is het hebben van een chip en een paspoort altijd verplicht.
 • Verder helpt het chippen van dieren misstanden in de illegale dierenhandel aan te pakken. Nog steeds vinden er veel misstanden plaats in de illegale hondenfokkerij en –handel. Pups en/of honden uit het buitenland hebben vaak niet de juiste vaccinaties gehad, zijn te jong van hun moeder gescheiden en zijn slecht gesocialiseerd, met alle gevolgen van dien. De herkomst van de dieren is vaak niet duidelijk en dat maakt het lastig maatregelen te treffen.  Vanaf 1 april 2013 wordt elke eigenaar verplicht zijn hond binnen 7 weken na de geboorte te laten chippen. Ook als er sprake is van import moet de hond voorzien zijn van een chip en centraal aangemeld worden. De houder moet ondermeer zijn naam, adres en woonplaats registreren. De gegevens van de houder worden opgeslagen in de door de overheid erkende databank voor gezelschapsdieren.
 • En dan is er het probleem van de dieren die in de steek zijn gelaten door hun baasje. Om dit soort praktijken beter aan te pakken, is het belangrijk om te weten waar het dier vandaan komt en wie de eigenaar is.

Gezel Image

Wat zijn de voordelen van chippen?

 • Een chip is gemakkelijk, snel en diervriendelijk af te lezen. Dit itt de tatoeages van vroeger.
 • Wanneer uw dier is gechipt heeft het dier een uniek nummer en kan altijd geïdentificeerd worden.
 • Een chip gaat een leven lang mee.
 • Het dier voelt niets van de chip. Ook het inbrengen is bijna pijnloos.
 • Zelfs hele  jonge dieren kunnen al gechipt worden.
 • De chip is niet te zien en dus niet ontsierend.
 • De chip is fraudebestendig: verwijderen is praktisch onmogelijk en de code (het nummer) kan niet verwijderd of gewijzigd worden.
 • De chip heeft geen gevolgen voor de gezondheid van het dier.
 • Het dier kan de chip niet verliezen, dit itt kokertjes aan halsbandjes.
 • Voor katten is er een kattenluikje op de markt, dat alleen katten met een bepaald chipnummer doorlaat. Zo kunt u andere katten dus buiten het huis houden.

Gezel Image

Wat zijn de nadelen van chippen?

 • Van buitenaf is aan het dier niet te zien of het een chip heeft.
 • Voor het aflezen is een speciaal afleesapparaat noodzakelijk. Alle dierenartsen, asielen en bijv. dierenambulances hebben zo’n afleessapparaat!
 • De chip kan wat verplaatsen. De chip blijft gewoon werkzaam en heeft ook op een andere plek geen nadeel voor de gezondheid van het dier. De nieuwere chips zijn voorzien van een speciale coating over het bioglas. Deze zorgt ervoor dat de chip binnen enkele uren ‘verkleeft’ met de omgeving en dus niet gaat ‘zwerven’ door het lichaam.  Deze chips worden door onze praktijk gebruikt.

Schema

Ontwormingsschema

Hond

2,4,6 weken

leeftijd

3,4,5,6 maanden

leeftijd

daarna minimaal 4x/jaar.

97af19192023a79833a679edda5cb9b0

Kat

4,6 weken

leeftijd

3,4,5,6 maanden

leeftijd

daarna minimaal 4x/jaar.

Katten die muizen en/of vogels etc. vangen besmetten zich veel sneller. Net als honden die op plekken komen waar veel honden uit gelaten worden. Voor deze dieren is het verstandig om vaker dan 4x/jaar te ontwormen.

Meer informatie over de verschillende ontvlooiings- en ontwormingsmiddelen kunt u krijgen bij de dierenarts of de assistente.

24 uur per dag bereikbaar

Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen, Ook tijdens feestdagen!