bells

Gewijzigde openingstijden Kerkdriel Zomer 2024

Gezel Image

Myasis bij het konijn

Madenziekte of myasis is een aandoening bij het konijn overgebracht door vliegen.
In het voorjaar, de zomer en de herfst kunnen groen-blauwe ‘strontvliegen’ voor problemen gaan zorgen. Deze vliegen leggen hun eitjes in warme vochtige plaatsen, zoals bijv. in de natte vacht van het konijn. Wanneer een konijn een vies achterwerk heeft door bijv. diarree of een vies hok zijn deze vliegen er als de kippen bij! De vliegen leggen eitjes in de vacht en bij warm weer kunnen de eitjes binnen een paar uur al uitkomen. De jonge larven (maden) vreten zich letterlijk een weg naar binnen. Voor veel konijnen is het bij aankomst op de kliniek al te laat. Als er enkel wonden van de huid zichtbaar zijn wordt het dier gewassen en worden alle maden verwijderd. Het konijn heeft vaak enkele injecties nodig en een goede intensieve verzorging. Voorkomen is in dit geval veel beter!

Gezel Image

Preventie

Zorg voor een schone leefomgeving. Regelmatig het hok schoonmaken en de keutels verwijderen. Verder zorgen voor een goede voeding! Door verkeerde voeding krijgt een konijn snel diarree….met alle ellende van dien. Preventief is er een spray te gebruiken waarmee iedere maand de achterhand van het konijn gesprayd dient te worden.
Heeft je konijn diarree: was het dier schoon met handwarm water, droog het dier voorzicht af en geef het enkel water en hooi tot de diarree over is. Bij zieke dieren is het uiteraard verstandig om langs komen te komen op de praktijk!

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact met ons opnemen: 073-5994001

Schema

Ontwormingsschema

Hond

2,4,6 weken

leeftijd

3,4,5,6 maanden

leeftijd

daarna minimaal 4x/jaar.

97af19192023a79833a679edda5cb9b0

Kat

4,6 weken

leeftijd

3,4,5,6 maanden

leeftijd

daarna minimaal 4x/jaar.

Katten die muizen en/of vogels etc. vangen besmetten zich veel sneller. Net als honden die op plekken komen waar veel honden uit gelaten worden. Voor deze dieren is het verstandig om vaker dan 4x/jaar te ontwormen.

Meer informatie over de verschillende ontvlooiings- en ontwormingsmiddelen kunt u krijgen bij de dierenarts of de assistente.

24 uur per dag bereikbaar

Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen, Ook tijdens feestdagen!