bells

Gewijzigde openingstijden Kerkdriel Zomer 2024

Gezel Image

Vlooienbesmetting

Vlooien zijn kleine parasieten die veel overlast veroorzaken bij dier en mens. De jeuk ontstaat doordat de vrouwelijke vlooien bijten. Ze heeft een bloedmaaltijd nodig voordat ze eieren kan leggen. De beten geven irritatie en ontstekingsreacties van de huid en kunnen bij sommige dieren en mensen leiden tot allergische reacties. Daarnaast kan uw huisdier via het oplikken van vlooien ook lintwormen opdoen. De levenscyclus van de vlo bestaat uit 4 stadia:

1. De volwassen vlo. De vlo leeft vrijwel de hele tijd op hond of kat. Zij legt gedurende 100 dagen ongeveer 2000 eieren. Ze zitten het liefst op de rug en de buik van het dier en veroorzaken daar jeuk. De uitwerpselen van de vlooien zijn te herkennen als kleine zwarte korreltjes in de vacht. De vlooien op uw huisdier zijn met verschillende middelen te bestrijden: pipet in de nek, tablet of vlooienband. Met een omgevingsspray kunt u de vlooien in huis aanpakken.

2. De eieren. De eieren vallen bijna allemaal van het dier af. Dit betekent dat vooral de ligplaatsen van uw huisdier(en) een broedplaats zijn voor nieuwe vlooien. Dmv stofzuigen kunnen een heleboel eitjes verwijderd worden. Ook het wassen van kleedjes/ ligbedden kan helpen.

3. De larven. De larven zijn ongeveer 2-5 mm lang en leven op de grond. Ze voeden zich met vlooienontlasting en bijv. huidschilfers. De larven zijn lichtschuw en kruipen actief in de vloerbedekking, in kieren en spleten of buiten onder bladeren. Ze groeien goed op warme vochtige donkere plekken. Met een omgevingsspray met groeiremmer (!) kunnen de larven onschadelijk gemaakt worden.

Dmv stofzuigen kunnen ook een heleboel larven verwijderd worden.
De poppen. Tijdens het pop stadium is de jonge vlo omgeven door een dikke ondoordringbare wand. Zo is de vlo goed beschermt tegen invloeden van buiten (bijv. insecticiden). De vlo kan wel 150 dagen in deze pop blijven zitten. Komt er een huisdier of mens in de buurt dan zullen de poppen uitkomen. Poppen zijn niet goed te bestrijden.

Gezel Image

Bestrijding

Bij hardnekkige vlooienproblemen moet de bestrijding dus op drie fronten tegelijk en herhaaldelijk plaats vinden:
– Bestrijden van volwassen vlooien op het dier en alle andere contactdieren: gebruik een goed ontvlooiingsmiddel.
– Bestrijding van de eieren: stofzuigen, wassen ligbedden en omgevingsspray met groeiremmer.
– Bestrijden van de larven: stofzuigen en omgevingsspray met groeiremmer.
– Uw huisdieren ook goed ontwormen (Lintwormen!).

De poppen kunnen niet bestreden worden. De vlooien die daar uitkomen zullen doodgaan door het bijten van uw huisdier of door opname van de omgevingsspray. U kunt dus af en toe nog een vlo tegenkomen, ook als u alles goed hebt aangepakt.

Als u nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen: 073-5994001

Schema

Ontwormingsschema

Hond

2,4,6 weken

leeftijd

3,4,5,6 maanden

leeftijd

daarna minimaal 4x/jaar.

97af19192023a79833a679edda5cb9b0

Kat

4,6 weken

leeftijd

3,4,5,6 maanden

leeftijd

daarna minimaal 4x/jaar.

Katten die muizen en/of vogels etc. vangen besmetten zich veel sneller. Net als honden die op plekken komen waar veel honden uit gelaten worden. Voor deze dieren is het verstandig om vaker dan 4x/jaar te ontwormen.

Meer informatie over de verschillende ontvlooiings- en ontwormingsmiddelen kunt u krijgen bij de dierenarts of de assistente.

24 uur per dag bereikbaar

Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen, Ook tijdens feestdagen!