bells

Gewijzigde openingstijden Kerkdriel Zomer 2024

Gezel Image

Bij konijnen groeien de tanden en kiezen het hele leven door. Konijnen met gebitsproblemen kunnen afvallen, een natte kin hebben door het kwijlen, afwijkende keutels (kleiner en minder) en een slechte vacht hebben.

Gezel Image

Olifantstanden

Achter de bovensnijtanden staan nog 2 korte tandjes. Dit zijn de zogenaamde slijttandjes. Deze zorgen ervoor dat de ondertanden goed afslijten.
Bij een afwijkende stand van het gebit gaat dit afslijten niet goed en groeien de snijtanden te lang door. De ondersnijtanden gaan vaak buiten de mond in een boog richting de ogen groeien. Vandaar de naam: olifantstanden. De bovensnijtanden krullen vaak de bek in en kunnen zelfs in het gehemelte groeien. Met deze olifantstanden kunnen de dieren niet goed eten en drinken. Uiteraard moet er iets aan gedaan worden, anders verhongeren de dieren.

Gezel Image

Haken op de kiezen

Wanneer de kiezen niet goed op elkaar afslijten ontstaan er haken die in de tong en de wang snijden. Deze verwondingen zijn erg pijnlijk.
Door middel van een gebitsinspectie onder narcose kan gekeken worden of er haken aanwezig zijn op de kiezen.
Wanneer er haken aanwezig zijn zullen die onder narcose verwijderd moeten worden. Dit is echter vaak niet een blijvende oplossing. Door de continue groei van de tanden en kiezen komen de problemen vaak weer (snel)terug.
Standsafwijking van de kiezen bij het konijn is een steeds maar ernstiger wordende aandoening. Er zal steeds goed in de gaten gehouden moeten worden of het dier goed eet en niet afvalt.

Gezel Image

Vaak is verkeerde voeding de oorzaak. Zowel te weinig ruwvoer (hooi) eten of te weinig calcium en vitamine D opname kunnen deze problemen ontstaan. De tanden en kiezen van konijnen groeien het hele leven door en moeten goed afslijten. Wanneer het konijn veel ruwvoer (hooi) eet en de stand van de tanden en kiezen ten opzichte van elkaar normaal is, zal er goede afslijting plaatsvinden. Dan blijven de tanden en kiezen op normale lengte. Bij te weinig opname van ruwvoer, groeien de tanden en kiezen te lang en vormen haken. Door te weinig vit D en calcium opname ontstaat verslapping van het kaakbot en kunnen de kiezen in een verkeerde stand komen. Hierdoor ontstaan haken. De bikskorrels in de voeding zijn de belangrijkste bron van calcium en Vitamine D bij konijnen. Ons advies is voor een krachtvoer te kiezen dat alleen uit dezelfde korrels of brokjes bestaat (bijv. Science Selective Rabbit). Verder kun je het konijn kleine beetje groenvoer (10-15%) geven. Geschikt groenvoer is bijvoorbeeld: broccoli, boerenkool, andijvie, wortel + loof, witlof, gras en paardenbloembladeren.

Schema

Ontwormingsschema

Hond

2,4,6 weken

leeftijd

3,4,5,6 maanden

leeftijd

daarna minimaal 4x/jaar.

97af19192023a79833a679edda5cb9b0

Kat

4,6 weken

leeftijd

3,4,5,6 maanden

leeftijd

daarna minimaal 4x/jaar.

Katten die muizen en/of vogels etc. vangen besmetten zich veel sneller. Net als honden die op plekken komen waar veel honden uit gelaten worden. Voor deze dieren is het verstandig om vaker dan 4x/jaar te ontwormen.

Meer informatie over de verschillende ontvlooiings- en ontwormingsmiddelen kunt u krijgen bij de dierenarts of de assistente.

24 uur per dag bereikbaar

Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen, Ook tijdens feestdagen!