bells

Gewijzigde openingstijden Kerkdriel Zomer 2024

Gezel Image

Sterilisatie teef

Bij het onvruchtbaar maken van de teef worden de eierstokken verwijderd. In de volksmond heet dit steriliseren. Eigenlijk is dit onjuist. Bij sterilisatie worden namelijk alleen de eileiders onderbroken. Bij honden is dit niet gebruikelijk en worden de eierstokken verwijderd. Dit heet eigenlijk castreren.

Gezel Image

De voordelen van castratie/ sterilisatie van de teef:

 • De hond wordt niet meer loops.
 • De hond kan niet meer (ongewenst) drachtig worden.
 • De hond kan niet (meer) schijndrachtig worden.
 • De hond kan geen baarmoederontsteking meer krijgen. Als een teef niet gecastreerd is, heeft zij 80%  kans op het verkrijgen van deze aandoening ergens gedurende haar leven. Een hond met een baarmoederontsteking kan plots ernstig ziek worden en moet meestal met spoed geopereerd worden.
 • Wanneer de operatie op jonge leeftijd plaats vindt, heeft de hond minder kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren.
 • Gecastreerde teven hebben veel minder kans op het ontwikkelen van suikerziekte.

Gezel Image

Nadelen castratie/ sterilisatie van de teef:

 • Een narcose houdt altijd een zeker risico in. Vooraf aan de narcose kijken we altijd uw hond goed na. We werken met gasanaesthesie en monitoring tijdens de operatie. Hiermee proberen we het narcoserisico zo klein mogelijk te houden.
 • De stofwisseling van de teef verandert, waardoor zij wat sneller dik kan worden. Dit is eenvoudig te voorkomen door de hoeveelheid voeding aan te passen.
 • De operatie kan niet meer ongedaan gemaakt worden.
 • Sommige teven (vnl. van grote rassen) kunnen problemen krijgen met urine- incontinentie. Meestal is dit met medicijnen te verhelpen.
 • Bij bepaalde rassen (bijv. Newfoundlander) kunnen na operatie een verandering van de vachtstructuur krijgen.
 • Teven die voor de operatie al wat dominant zijn, kunnen dit na de operatie erger worden.

De dierenarts kan met u bespreken of castratie/ sterilisatie van uw teef aan te raden is.

Gezel Image

De sterilisatie/ castratie van de teef

De operatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Via een snee in de buik openen we de buikholte en zoeken de eierstokken en baarmoeder op. Wanneer de baarmoeder niet afwijkend is zullen we over het algemeen alleen beide eierstokken verwijderen. Wanneer de baarmoeder afwijkend is kan de dierenarts besluiten de gehele baarmoeder en beide eierstokken te verwijderen. De buikspieren, het onderhuidse weefsel en de huid worden gesloten. De teef kan dezelfde dag weer mee naar huis. U krijgt uitgebreide informatie over de nazorg. Na 10 dagen controleren wij de wond.

Schema

Ontwormingsschema

Hond

2,4,6 weken

leeftijd

3,4,5,6 maanden

leeftijd

daarna minimaal 4x/jaar.

97af19192023a79833a679edda5cb9b0

Kat

4,6 weken

leeftijd

3,4,5,6 maanden

leeftijd

daarna minimaal 4x/jaar.

Katten die muizen en/of vogels etc. vangen besmetten zich veel sneller. Net als honden die op plekken komen waar veel honden uit gelaten worden. Voor deze dieren is het verstandig om vaker dan 4x/jaar te ontwormen.

Meer informatie over de verschillende ontvlooiings- en ontwormingsmiddelen kunt u krijgen bij de dierenarts of de assistente.

24 uur per dag bereikbaar

Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen, Ook tijdens feestdagen!