bells

Gewijzigde openingstijden Kerkdriel Zomer 2024

Gezel Image

Waarom vaccineren wij uw huisdier?

Vaccinatie is een effectieve manier om u kat te beschermen tegen verschillende dierziekten. Door het toedienen van dood- of geïnactiveerde ziekteverwekker, maakt het lichaam antistoffen aan. Zodra het dier in aanraking komt met de werkelijke, levende ziekteverwekker is het afweersysteem klaar om snel en accuraat te reageren en de ziekteverwekker uit te schakelen. Soms werkt dat niet meteen of volledig, maar doordat er antilichamen en afweercellen aanwezig zijn, wordt het bestrijden van de ziekte gemakkelijker en heeft het dier een grotere overlevingskans. Dit systeem werkt alleen goed indien u uw huisdier op tijd heeft laten vaccineren.

Door veel dieren te vaccineren (hoge vaccinatiegraad) worden er minder dieren ziek en zal de ziekte zich dus minder snel verspreiden. In ons land komt een aantal besmettelijke en levensbedreigende kattenziekten voor. Sommige daarvan zijn inmiddels zeldzaam door vaccinatieprogramma’s en andere treden nog regelmatig op.

Indien we stoppen met het vaccineren van onze katten, neemt de afweer van onze katten af en worden ze meer gevoelig voor de besmettelijke ziekten. Er zullen dan weer meer dieren ziek worden. In de media worden nog steeds incidenteel over uitbraken kattenziekte gerapporteerd. Vaccineer uw kat dus jaarlijks voor de veiligheid en gezondheid van uw eigen kat en de andere katten in Nederland!

Tegen welke ziekten vaccineren wij uw kat in de basisvaccinatie?
– Niesziekte (feline herpesvirus)
– Kattenziekte (feline panleukopenie virus)
– Feline Leukemie virus (feline calicivirus)
In overleg wordt er uitgebreid met vaccinatie tegen Chlamydophila felis, Bordetella bronchiseptica en Rabies.

Gezel Image

Vaccineren is maatwerk!

Niet vaccineren is dus onverstandig voor de gezondheid van uw kat en die van alle andere katten in Nederland, maar om in ieder jaar elk dier steeds weer dezelfde “cocktail” te geven, is ook niet nodig. Op de jaarlijkse controle bekijken we samen met u welke vaccinaties uw kat nodig heeft. Naast het doornemen van het vaccinatieschema voor uw kat bekijken we de gezondheidsstatus van uw dier en is er ruimte voor vragen.

Starten met vaccineren:
We starten met vaccineren op een leeftijd van 8-9 weken. Op de leeftijd van 12 weken en 1 jaar krijgt het kitten de boostervaccinatie. Pas dan zijn ze volledig gevaccineerd. Echter voor sommige ziekten is de bescherming 1 jaar (zoals bij niesziekte) en voor andere ziekten is de bescherming veel langer (zoals bij kattenziekte de bescherming 3 jaar is). Om je kat gezond en goed beschermt te laten zijn gedurende zijn of haar hele leven is het dus belangrijk dat je jaarlijks de benodigde boostervaccinatie geeft!

Indien u uw kat langer dan 15 maanden niet heeft laten vaccineren, zullen we het immuunsysteem moeten activeren met 1 vaccinatie welke na 3 weken herhaald wordt door een boostervaccinatie.

Schema

Ontwormingsschema

Hond

2,4,6 weken

leeftijd

3,4,5,6 maanden

leeftijd

daarna minimaal 4x/jaar.

97af19192023a79833a679edda5cb9b0

Kat

4,6 weken

leeftijd

3,4,5,6 maanden

leeftijd

daarna minimaal 4x/jaar.

Katten die muizen en/of vogels etc. vangen besmetten zich veel sneller. Net als honden die op plekken komen waar veel honden uit gelaten worden. Voor deze dieren is het verstandig om vaker dan 4x/jaar te ontwormen.

Meer informatie over de verschillende ontvlooiings- en ontwormingsmiddelen kunt u krijgen bij de dierenarts of de assistente.

24 uur per dag bereikbaar

Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen, Ook tijdens feestdagen!