Het lijkt allemaal zo leuk, de hond mee op vakantie…maar er kleeft ook een aantal gevaren aan. In de landen in Zuid-Europa lopen onze huisdieren een aanzienlijk risico besmet te raken met parasieten. Parasieten die zelfs dodelijke gevolgen kunnen hebben. Bedenk dus goed of het wel zo verstandig is uw huisdier mee te nemen op vakantie…
Er zijn drie ziekten in het bijzonder die een bedreiging voor de gezondheid van uw huisdier vormen: Leishmaniosis, Babesiosis en Hartworm.
Leishmaniosis is een infectieziekte en wordt overgebracht via zandvliegjes van 2-3 mm groot. De zandvliegjes zijn zo klein dat ze zelfs door horregaas heen kunnen. Ze zijn met name bij zonsop- en zonsondergang actief. Tijdens het steken kunnen de zandvliegjes de parasiet Leishmania overdragen. Soms blijft de infectie beperkt tot de huid, maar ook inwendig kan de parasiet aardig huishouden. Organen kunnen onherstelbaar worden aangetast.De klachten bij deze ziekte zijn: lusteloosheid, huidklachten en conditieverlies.Vaak worden de dieren pas geruime tijd na de vakantie (1-5 jaar!) ziek. De ziekte is niet te genezen, slechts te onderdrukken. Behandeling is soms teleurstellend en eindigt dan ook soms met het laten inslapen van het dier.
U kunt maatregelen nemen om te voorkomen dat uw dier gestoken wordt door deze zandvliegjes. Door het gebruik van Vectra3D® spot-on oplossing voor honden worden zandvliegen afgeweert en gedood gedurende een maand. Daarnaast kunt u ook kiezen voor de Scalibor® Portectorband. Deze band werking tegen zandvliegjes en teken en werkt 5-6 maanden.
Om zo goed mogelijk te voorkomen dat uw huisdier geprikt wordt door zandvliegje raden wij tevens aan het dier gedurende zonsop- en zonsondergang binnen te houden.
Teken in het Middellandse Zeegebied zijn nogal eens drager van de parasiet Babesia canis en kunnen de ziekte Babesiose veroorzaken. De teek moet daarvoor minimaal 20 uur vastgehecht zijn. De parasiet vernielt de rode bloedlichaampjes. Dit uit zich in bloedarmoede, rode urine, geelzucht, nierbeschadigingen, koorts en lusteloosheid. Meestal wordt de hond plotseling ziek, heeft hoge koorts en plast rode urine. Vaak worden deze dieren vrij snel na de vakantie (1-2 weken) ziek.
Door een beet van besmette muggen kunnen larven van de hartworm worden overgebracht. Deze ziekte komt vooral in landen rondom de Middellandse Zee erg veel voor. De larven kunnen uitgroeien tot wormen van 30 cm lang en deze nestelen zich in het hart en de longslagaders. Het dier wordt hier ernstig ziek van, met soms de dood tot gevolg. De eerste ziekteverschijnselen treden 2-6 maanden na infectie op.
Deze ziekte kunt u voorkomen door een week voor vertrek en een maand later het dier te behandelen met Stronghold®. Dit is een pipet die op de huid in de nek wordt gegeven. Dit middel werkt tegen hartworm, maar ook een maand tegen vlooien, mijten en spoelwormen.
Als uw huisdier mee gaat naar het buitenland (binnen de EU) dan zijn er een aantal verplichtingen waar uw dier aan moet voldoen:
1. het dier moet een paspoort hebben volgens Europees model.
2. het dier moet geïdentificeerd zijn door middel van een chip of goed leesbare tatoeage.
het dier moet gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabies). De vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden of binnen 3 jaar herhaald zijn.
Bepaalde Europese landen kennen daarnaast nog aanvullende regels, zoals bijvoorbeeld verplichte teken / vlooienbehandeling of het verbod van bepaalde rassen. Ook zijn er verschillende regels bij dieren jonger dan 3 maanden, die nog niet tegen rabiës ingeënt kunnen worden.
Op de site van het www.licg .nl kunt u de invoereisen per land (ook buiten de EU) vinden. Uiteraard kunt u ook voor vragen terecht bij de dierenarts of de assistenten.
Heeft u nog vragen dan kunt u die altijd stellen, anders een fijne vakantie en gezond weer thuis!
Schema
2,4,6 weken
leeftijd
3,4,5,6 maanden
leeftijd
daarna minimaal 4x/jaar.
4,6 weken
leeftijd
3,4,5,6 maanden
leeftijd
daarna minimaal 4x/jaar.
Katten die muizen en/of vogels etc. vangen besmetten zich veel sneller. Net als honden die op plekken komen waar veel honden uit gelaten worden. Voor deze dieren is het verstandig om vaker dan 4x/jaar te ontwormen.
Meer informatie over de verschillende ontvlooiings- en ontwormingsmiddelen kunt u krijgen bij de dierenarts of de assistente.
Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen, Ook tijdens feestdagen!
Links
Vacatures:
Dierenarts gezocht
© DAP Bommelerwaard | Website realisatie door Reclamebureau De Creatievelingen
Terug naar boven